Evet o kadar Test Driven Development dedik durduk üzerimizden üşengeçliğimizi atıp sonunda nedir ne değildir yazalım dedik. Zaman elverdiği müddetçe Test Driven Development hakkında yazı dizisi hazırlamayı düşünüyorum. Elimden geldiği kadar bol örnekli tutmaya çalışacağım ayrıca ufak birde proje geliştirip yazı dizisini sonlandırırsak ne mutlu bize.

Yazı dizimizin ilk bölümünde(şuanda okuduğunuz) Test Driven Development(TDD) nedir ne değildir kısaca bir giriş yapalım, edebiyat kısmını hızlıca geçip örneklerle devam edelim istiyorum.

Test Driven Development Nedir?

Test Driven Development diğer adlarıyla Test First Development, Test Driven Design olarak anılmaktadır. İlk olarak Extreme Programming (XP) yazılım sürecinin oluşturucusu üstad Kent Beck tarafından ortaya atılmıştır.Extreme programming(XP) ve günümüzdeki birçok Agile(çevik) modern yazılım geliştirme süreçlerinin kodlama bakımından bel kemiğini oluşturmaktadır.

Test Driven Development’ın dışarıdan adını ilk duyduğunuzda geliştirdiğiniz yazılımı test etme ile ya da yazılım ekibindeki Tester arkadaşlarla alakalı olduğunu düşünebilirsiniz fakat gerçekte geliştirilmiş yazılımı test etmekten ziyade onu geliştirirken kullanılan yöntemidir. Kısaca tanımlarsak kodu yazmadan önce testlerini yazıyoruz ardından bu testleri geçecek kodu yazıyoruz.TDD bu şekilde devam eden bir yazılım geliştirme yöntemidir.Bu testleri kim yazacak? Tabi ki kodu geliştiren yazılımcılar yani biz.

Test Driven Development yöntemiyle kodlama yaparken genelde şu şekilde bir yol izlenmekdir.

  1. Tek satır kod yazmadan kodun testini yaz.
  2. Testi çalıştır ve testin geçemediğini (kırmızı çubuğu) gör.
  3. Testi geçecek en basit kodu yaz. Ve tüm testlerin geçtiğini ( Ah yeşil çubuk :) ) gör.
  4. Kodu düzenle (Refactoring)
  5. Tekrar başa dön.

Gördüğünüz gibi çok basit bir mantıkla kodumuzu geliştiriyoruz. Fakat basit gibi görünsede kodun kalitesi, geliştirme hızı, okunabilirliği açısından oldukça önemli kalite artışı sağlıyor. Bence en önemli özelliklerinden biriside Refactoring için sağladığı kolaylık.Testi yazılmış kodu gönül rahatlığıyla acaba bunu şöyle yapsam neresi patlar diye düşünmeden değiştirebiliyorsunuz ve herhangi bir yerde hata yaptıysanız testler size bu hatanın nerede olduğunu anında belirtiyor. Debug kullanmadan yazılım geliştirmenin rahatlığını yaşıyorsunuz. Ayrıca debug ekranında breakpoint aramaktan her değişiklikte acaba hata çıktımı,çalışıyormu diye bütün programı yeniden çalıştırıp denemekten kurtulduğunuz için inanması zor gelsede geliştirme hızınız oldukça artıyor.

Mesela kendimden örnek vereyim. Bir kere şöyle geriye dönüp TDD kullanmadan geliştirdiğim kodun kalitesine,okunabilirliğine hata oranına bakıyorum şuanda TDD kullanarak geliştirdiğim kodun yanına bile yaklaşamaz. Ayrıca toplam yazılım geliştirme süreme bakıyorum neredeyse %50 oranında arttı diyebilirim. Ayrıca Test Driven Development size gerçek Object Oriented Programming zevkini yaşatıyor diyebilirim. Meşhur Design Patterns kitabının yazarı olan Eric Gamma’nın Test Infected yazısında belirttiği gibi bir kere bulaştımı eski kod yazma stilinize asla geri dönüş yapamıyorsunuz.

Şimdi bu kadar şeyi test yazarak nasıl yapacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Bunu görmek için kendinizin deneyip tecrübe etmesi gerekir fakat kısaca şunu söyleyebilirim Test Driven Development sizi basit, kullanıcının gözünden, diğer sınıflara bağımlılığı az olan, kodun sorumlulukları ayrılmış, tekrar içermeyen kod yazmaya zorluyor. Bunlarda kodun kalitesi açısından oldukça önemli faktörler o yüzden sizde denedikçe ne kadar verimliliğinizin, yazdığınız kod kalitenizin arttırdığını göreceksiniz.

Tabi TDD tek başına sihirli deynek değil. Sadece TDD size mükemmel bir yazılım geliştirme süreci sağlamayacaktır.Fakat iyi oturtulmuş bir yazılım sürecinde Continuous Integration(Sürekli Birleştirme), Integration Tests(Entegrasyon Testleri), Acceptance Test(Kabul Testleri) ile birlikte kullanıldığında projenizin üzerindeki gerçek kalite etkisini daha da belirgin göreceksiniz.Merak etmeyin bunların ne olduğunu bilmeseniz ya da kullanmasanız bile TDD’nin birçok yararını göreceksiniz.

Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz testler Unit Test olarak adlandırılmaktadır.Bundan başka Integration, Acceptance,Database vb.. teslerde bulunmaktadır onlarada zaman elverdikçe değineceğiz. İlk olarak biz temel olan Unit Testleri yazmaya başlayacağız. Yani yazılımın en küçük birimlerini test eden kısımlara denir. Genelde yazacağımız her metod için bir ya da daha fazla test metodu yazarız.Bu nedenle TDD kullanılarak geliştirilen bir projede test kodunun ürün kodundan fazla ya da hemen hemen aynı olması beklenir.

Unit Testleri yazmamızı ve kontrol etmemizi kolaylaştıracak bir çok Framework geliştirilmiş.Bizde bu araçlardan bize uygun olanını kullanacağız. Nereseyse her dil için bir xUnit(JUnit,NUnit,DUnit,CppUnit…. ) framework bulunmaktadır.

Ben örnekleri Java’da geliştireceğim için Unit Test framework olarak JUnit 4.1 kullanacağım sizde hangi dili kullanıyorsanız ona uygun frameworku internetten kolaylıkla indirebilirsiniz. Hepsinin temelinde aynı mantık olduğu için bu yazıda yazıdaki küçük örneği hepsinde uygulayabilirsiniz. Ayrıca ben IDE olarak IntelliJ kullanıyorum neredeyse tüm Java IDE’lerinde Unit Test entegrasyonu bulunmaktadır yani JUnit kurulumu için fazla uğraşmanıza gerek kalmayacaktır.Lafı fazla uzatmadan hemen işe koyulalım ve örneğimize başlayalım.

Örnek

Örneğimizde verilen listedeki en büyük sayıyı bulan küçük bir kod geliştirmek istiyoruz. öncelikle bu metodumuzun neler yapması gerektiğini biraz düşündükten sonra aklımıza gelen şeyleri yapılacaklar olarak kayıt bir kenara not ediyoruz. mesela benim şuanda aklıma gelenler.

  • 4,5,6 verdiğimiz zaman bize en büyük olarak 6 bulmalı
  • 3,7,5 verdiğimiz zamanda 7 bulmalı
  • -4,-7,-9 verdiğimiz zaman bize -4 bulmalı

Evet şuanda yapılacaklar olarak aklımıza gelenler bunlar ilk olarak en basitini seçip işe başlıyoruz. Mesela ilk maddeyi seçip test kodumuzu yazmaya başlayalım. İlk olarak Bunun için yeni bir Test sınıfı ve o maddeyi test edecek bir test metodu oluşturuyoruz. Dikkat edin daha tek bir satır gerçek kod yazmadan bu test sınıfını ve test metodlarını oluşturuyoruz burası önemli. Bunu neden böyle yaptığımıza daha sonra değineceğim.

public class EnBuyukBulucuTest {

    @Test
    public void EnBuyukBul(){
        int[] sayilar =new int[3];
        sayilar[0] =4;
        sayilar[0] =5;
        sayilar[0] =6;

        assertEquals(6,EnBuyukBulucu.enBuyukSayi(sayilar));
    }
}

Şimdi compile edelim. Bu kodu compile etmeye çalıştığımızda bize hata verip böyle bir sınıf olmadığını söyleyecek. Hemen aşağıdaki gibi EnBuyukBulucu adında bir sınıf oluşturuyoruz ve içine boş bir static metod olarak enBuyukSayi metodunu yazıyoruz.

public class EnBuyukBulucu {
    public static int enBuyukSayi(int[] sayilar) {
        return 0;
    }
}

Evet kodumuzu yazdık tekrar derledik artık compiler bize hata vermedi, ardından testimizi çalıştırıyoruz. Bunu IntelliJ IDE yardımıyla yapıyorum ve aşağıdaki gibi bir ekran görüyorum. Testlerin IDE’den nasıl çalıştırıldığı hakkında kullandığınız IDE için kolaylıkla bilgi edinebilirsiniz burada değinmeyeceğim.

Result

Evet testi yazdık, compile etmesi için gerekli olan kodu yazdık, şimdi testi geçecek en basit kodu yazacağız.

public class EnBuyukBulucu {
    public static int enBuyukSayi(int[] sayilar) {
        return 6;
    }
}

Biraz şaşırmış olabilirsiniz fakat gerçekten yeşil çubuğu ne kadar kısa sürede görebilirsek o kadar faydamıza o yüzden testi geçecek en basit kod şuanda 6 geriye döndürmek olduğu için onu yazıp testimizi tekrar çalıştırdığımızda aşağıdaki gibi bir ekran görüyoruz.TDD kod geliştirirken en mutlu olacağınız anlardan biri tüm testlerin geçip etrafı yeşil çubuklarla gördüğünüz an olacaktır işte o anlardan biri :)

Result

  • 4,5,6 verdiğimiz zaman bize en büyük olarak 6 bulmalı
  • 3,7,5 verdiğimiz zamanda 7 bulmalı
  • -4,-7,-9 verdiğimiz zaman bize -4 bulmalı

Geçtiğimiz testleri yukarıdaki gibi tek tek kara listeden siliyoruz. Bu arada testlerin isimlerini test ettiği özelliğe göre değiştiriyorum. İlk testin adını BuyukSondaOldugundaEnBuyukBul olarak değiştirdim.Sıra listedeki ikinci testimizi yazmaya geldi. Aşağıdaki gibi testi yazıyoruz.

   @Test
    public void BuyukOrtadaOldugundaEnBuyukBul(){
        assertEquals(7,EnBuyukBulucu.enBuyukSayi(new int[]{3,7,5}));
    }

Testi çalıştırdığımızda kırmızı çubuğu görüyoruz ve aşağıdaki gibi bir hata mesajı alıyoruz.

java.lang.AssertionError: expected:<7> but was at org.junit.Assert.fail(Assert.java:69) at org.junit.Assert.failNotEquals(Assert.java:314) //………….

Artık burada return 6 gibi bir üçkağıt yapamadığımız için biraz gerçek kod yazmanın vakti geldi. Testleri geçmek için tekrar iş başına koyuluyoruz. Bu iki testi geçmek için benim aklıma ilk gelen en basit kodu aşağıdaki gibi yazdım.

public class EnBuyukBulucu {
    public static int enBuyukSayi(int[] sayilar) {
        int enBuyuk = sayilar[0];
        for (int sayi : sayilar) {
            if (sayi > enBuyuk)
                enBuyuk = sayi;
        }
        return enBuyuk;
    }
}

Tekrar iki testi birden çalıştırdım aşağıda gözüktüğü gibi iki testi geçip yeşil çubuğu gördüm. (Bu arada ikide bir yeşil çubuk deyip duruyorum.Reklamdaki gibi Yakalayın yeşil ışığı hesaplı parlak bulaşığı gibi oldu :) )

Result

Yapılacaklar listemizi tekrar gözden geçirip test ettiğimiz özellikleri çiziyoruz.Bu arada aklıma yeni testler geliyor ve onlarıda listeye eklemek istiyorum.

  • 4,5,6 verdiğimiz zaman bize en büyük olarak 6 bulmalı
  • 3,7,5 verdiğimiz zamanda 7 bulmalı
  • -4,-7,-9 verdiğimiz zaman bize-4 bulmalı
  • Sınıf elemanlı liste verdiğimiz zaman hata fırlatmalı
  • Null verdiğimiz zaman hata fırlatmalı

Evet listedeki hoşuma giden diğer test edilecek olan 3. özelliği seçiyorum ve tekrar test yazmaya başlıyorum.

@Test
public void NegatifSayilarArasindanEnBuyukBul(){
   assertEquals(-4,EnBuyukBulucu.enBuyukSayi(new int[]{-4,-7,-9}));
}

Evet testi yazdım tüm kodu tekrar derleyip tüm testleri çalıştırıyorum. Ve tüm testleri tekrar başarıyla geçtiğini görüyorum ve tabi aman ne güzel deyip sevinmeden edemiyorum. Bu arada listeyi unutmayıp test ettiğim özelliği çizip yeni test senaryoları ekliyorum.

  • 4,5,6 verdiğimiz zaman bize en büyük olarak 6 bulmalı
  • 3,7,5 verdiğimiz zamanda 7 bulmalı
  • -4,-7,-9 verdiğimiz zaman bize-4 bulmalı
  • Sınıf elemanlı liste verdiğimiz zaman hata fırlatmalı
  • Null verdiğimiz zaman hata fırlatmalı
  • -4,0,-9 verdiğimiz zaman 0 bulmalı

Şimdi test etmek için yukarıdaki listeden 5. maddeyi seçtim ve test kodunu yazıyorum ve testi çalıştırıyorum..

@Test
    public void NegatifSayilarVeSifirArasindanEnBuyukBul(){
        assertEquals(0,EnBuyukBulucu.enBuyukSayi(new int[]{-4,0,-9}));
    }

Ve bütün testlerin geçtiğini tekrar görüyorum listeyi tekrar gözden geçirelim.

  • 4,5,6 verdiğimiz zaman bize en büyük olarak 6 bulmalı
  • 3,7,5 verdiğimiz zamanda 7 bulmalı
  • -4,-7,-9 verdiğimiz zaman bize-4 bulmalı
  • Sınıf elemanlı liste verdiğimiz zaman hata fırlatmalı
  • Null verdiğimiz zaman hata fırlatmalı
  • -4,0,-9 verdiğimiz zaman 0 bulmalı

Yukarıdaki listeden tekrar gözüme kestirdiğim bir testi yani 4. sıradaki testi seçip yazmaya başlıyorum aşağıdaki gibi test kodumu yazdım.

@Test(expected = IllegalArgumentException.class)
    public void BosSayiListesindeHataFirlat(){
        assertEquals(0,EnBuyukBulucu.enBuyukSayi(new int[]{}));
    }

Ve testi çalıştırdığımda aşağıdaki gibi hata mesajı alıyorum ve testi geçemiyorum.

java.lang.Exception: Unexpected exception, expected java.lang.illegalargumentexception but
was java.lang.arrayindexoutofboundsexception
at org.junit.internal.runners.TestMethodRunner.runUnprotected(TestMethodRunner.java:91)
at org.junit.internal.runners.BeforeAndAfterRunner.runProtected(BeforeAndAfterRunner.java:34)
//..................

Bu testi geçmek için kodumuzu tekrar düzenleyip aşağıdaki gibi değiştiriyorum.

public class EnBuyukBulucu {
    public static int enBuyukSayi(int[] sayilar) {
        if(sayilar.length==0)
            throw new IllegalArgumentException("Geçersiz sayı listesi!");
        int enBuyuk = sayilar[0];
        for (int sayi : sayilar) {
            if (sayi > enBuyuk)
                enBuyuk = sayi;
        }
        return enBuyuk;
    }
}

Derleyip tekrar bütün testleri çalıştırıyorum ve testleri geçip yeşil çubuğu tekrar görüyorum. Listeme tekrar döndüm test ettiğim özelliğe çizik atıyorum.

  • 4,5,6 verdiğimiz zaman bize en büyük olarak 6 bulmalı
  • 3,7,5 verdiğimiz zamanda 7 bulmalı
  • -4,-7,-9 verdiğimiz zaman bize-4 bulmalı
  • Sınıf elemanlı liste verdiğimiz zaman hata fırlatmalı
  • Null verdiğimiz zaman hata fırlatmalı
  • -4,0,-9 verdiğimiz zaman 0 bulmalı

Kalan maddelerden 5. sırada olan Null içeren maddeyi seçiyorum ve tekrar testini yazmaya başlıyorum.Ve aşağıdaki gibi test kodumu yazdım.

@Test(expected = IllegalArgumentException.class)
    public void NullListedeHataFirlat(){
        assertEquals(0,EnBuyukBulucu.enBuyukSayi(null));
    }

Çalıştırdığında aşağıdaki ekrandaki gibi testi geçemediğini ve çıkan hatayı görüyorsunuz.

Result

java.lang.Exception: Unexpected exception, expected java.lang.illegalargumentexception but
was java.lang.nullpointerexception
at org.junit.internal.runners.TestMethodRunner.runUnprotected(TestMethodRunner.java:91)
at org.junit.internal.runners.BeforeAndAfterRunner.runProtected(BeforeAndAfterRunner.java:34)
//......

Yukarıdaki hataya bakacak olursanız JUnit bize IllegalArgumentException hatasını beklediğimizi fakat NullPointerException hatası fırlatıldığını söylüyor. Biz kodumuzun zaten Null değerine karşı hata atmasını istemiştik fakat neden testin başına NullPointerException olarak değiştirmedik?Öyle yapsaydık aslında bu testi hiç kod yazmadan geçmiş olurduk. Sebebi genelde çok genel Java hatası olan NullPointerException hatasının yazılım geliştiricilere pek fazla bir şey ifade etmemesi. Düşünsenize programı ürün olarak çıkardınız ve ekranda hata detayında detaylı bir hata mesajı görmek mi daha iyi olur yoksa NullPointerException mı?O yüzden hata fırlattığımızda anlamlı programcılar için sorunun çözümüne yardımcı hatalar fırlatmaya özen göstermeliyiz. Lafı fazla uzatmadan bu testide geçecek kodu aşağıdaki gibi yazıyoruz.

public class EnBuyukBulucu {
    public static int enBuyukSayi(int[] sayilar) {
        if(sayilar==null || sayilar.length==0)
            throw new IllegalArgumentException("Geçersiz sayı listesi!");

        int enBuyuk = sayilar[0];
        for (int sayi : sayilar) {
            if (sayi > enBuyuk)
                enBuyuk = sayi;
        }
        return enBuyuk;
    }
}

Evet kodumuzu derledik ve bütün testleri tekrar çalıştırdık ve hepsinin geçtiğini görüyoruz.Listeyi tekrar gözden geçiriyoruz ve tamamladığımızı görüyoruz.

  • 4,5,6 verdiğimiz zaman bize en büyük olarak 6 bulmalı
  • 3,7,5 verdiğimiz zamanda 7 bulmalı
  • -4,-7,-9 verdiğimiz zaman bize-4 bulmalı
  • Sınıf elemanlı liste verdiğimiz zaman hata fırlatmalı
  • Null verdiğimiz zaman hata fırlatmalı
  • -4,0,-9 verdiğimiz zaman 0 bulmalı

Aslında aklıma birkaç test edilecek durum daha geliyor fakat bu kadar testin giriş yazısı için yeterli olduğunu düşünüyorum.Sizde yazdığınız testlerde bütün durumları test ettiğinizi düşünüyorsanız bu şekilde bırakabilirsiniz. Başka bir yazıda neleri test etmeliyiz hakkında birkaç şey yazmayı planlıyorum.

Küçük bir örnek olsa da Test Driven Development pratiği açısından küçük adımlarla nasıl kod geliştirildiğine baktık. Burada küçük adımlar olması gerçekten önemli büyük adımlar ile birkaç özelliği birden test etmeye çalıştığınızda kontrolü kaybedip bol bol insanın sinirini bozan kırmızı çubuklar görebiliyorsunuz o yüzden küçük küçük testler yazmaya önem gösterin. TDD hakkında giriş yazımız umarım faydalı olmuştur.


<
Previous Post
Refactoring : Decompose Conditional
>
Next Post
Abstract nedir, ne zaman kullanılır?