Terminal uygulamalarını çok severim, tabi bu sevgi çoğunlukla terminal uygulaması olduklarından dolayı değil, bana fayda sağladıklarından dolayı. Hele bu tarz uygulamalar hızlı çalışıyor ve diğer araçlarla saatlerce yaptığım işi saniyelere indiriyorsa bayılırım.

Terminal bazlı dosya yöneticilerinden bir süredir nnn kullanıyordum. Oldukça hızlı olmasına rağmen klavye kısa yollarını hatırlamakta zorlandığımı fark ettim. Farklı bir araç araştırırken vifm ile karşılaştım. Adından da anlaşılacağı gibi Vim mantığı ile geliştirilmiş bir dosya yöneticisi.Bende uzun süredir Vim kullanıcısı olduğu için genel kullanım mantığını anlamak zaten kısa sürdü.

Ama gerçekten sevmeye geçenlerde hünerlerini görmeye başladığımda başladım diyebilirim. Evdeki NAS sunucusunda arşiv dosyalarında düzenleme belirli bir isim standardı uygulamak istedim. Bütün dosyalar öncelikle küçük harf olsun, sonra örnek boşluk karakteri yerine - olsun gibi. Bunun için bir bash script yazılabilir tabi ama pratiklik açısından Vifm yöntemi çok hoşuma gitti.

video

Videoda görüldüğü gibi öncelikle ismini değiştirmek istediğimiz tüm dosyaları aynı Vim‘deki gibi CTRL+V G ile seçiyoruz. Ardından yine Vim benzeri cw ile değiştirme işlemini başlatıyoruz. Sonrasında bize standart Vim penceresi getiriyor. Gelen ekranda ggguG çalıştırınca tüm dosya isimleri küçük harfe geçiyor ve son olarak :wq ile kaydedip çıkıyoruz ve tüm dosya isimleri değişmiş oluyor.


<
Previous Post
SSH Reverse Tunnel - Pratik Bir Kullanım Senaryosu
>
Next Post
Gelin Tcpdump ile DNS sorgularını filtreleyelim