Vim Logo

Geçtiğimiz referandum kadar ilgi çekeceğini sanmıyorum fakat Notepad, Wordpad, Notepad++ diye giden text editör serüveninde galibini Vim olarak açıklıyorum.

Yaklaşık 7-8 aydır kullandığım ana yazılım geliştirme IDE’leri haricindeki bütün text işlemleri ve Javascript programlama için Vim editörü kullanıyorum. Öğrenmesi biraz zor kullandıkça öğreniyorsunuz fakat ilerledikçe hızınız ve üretkenliğiniz oldukça artıyor. O yüzden hala öğreniyorum ve açıkçası ilerlemeyi biraz zamana bıraktım. Birkaç tuş ile normalde kullandığınız editörde birkaç dakika alan bir işlemi hızlıca yapabiliyorsunuz gerçekten çok iyi özellikleri var. Ayrıca sevdiğim özelliklerinden biride Windows, Linux ayrımı yapmadan her işletim sisteminde olması dolayısı ile Linux’ü açıp dosya editlemek ya da C,Perl.. kodu yazmak istediğinizde sağa sola bakıp kalmıyorsunuz.

Pragmatic Programmers’daki gibi

Use a Single Editor Well

yaklaşımının oldukça faydalı olduğuna inanıyorum. Bu yüzden Vim ya da benzeri bir editörü iyice öğrenmek programcı için oldukça faydalı olacaktır.Bundan sonra Vim ile ilgili öğrendiklerim ve faydalı bulduklarımı buraya yazmaya çalışacağım. Aslında çok fazla kaynak var birde ben neden yazıyorum diye düşünmekte haklısınız fakat başkasına faydasından çok öğrendiğim Vim komutlarını çok çabuk unuttuğum için burada bir bakıma kendi Vim dokümanımı tutmak istiyorum.

Bu arada benzeri bir editör demiştim ya düzeltiyorum benzeri yok diyebilirim :) (Emacs,Textmate diyenleri duyar gibiyim)


<
Previous Post
JavaScript'in Balyozu Eval ve Array Notasyonu
>
Next Post
How to Become a Hacker